Одржан првиот фолклорен фестивал на Македонците во Албанија

100-42.jpg

Во организација на Македонското друштво „Илинден“, со поддршка на Министерството за култура на Албанија, во Куклениот театар во Тирана, синоќа се одржа првиот „Фолклорен фестивал на македонското малцинство во Албанија“.

Честа да го отвори фестивалот му припадна на Театарот „Скрб и утеха” од Скопје, а многубројната публика со посебно внимание ги проследи и настапите на КУД „Илинден“ од Струга, како и фолклорните групи „Браќа Мемишовци“ од Орешек област Гора, фолклорна група од Требиште, област Голо Брдо, како и фолклорна група од Пустец, Мала Преспа, сите со македонски песни и ора од споменатите области.

– Македонскиот фолклор бил создаван и траел со векови. Тој ни овозможува да разбереме кои сме ние. Познавањето на фолклорот значи познавање на сите духовни и материјални богатства на народот. Живот на еден народ е претставен преку традиционалните носии, обичаите, ритуалите, приказните. Несомнено најмоќните, најизразените и најприродните алатки кои човекот никогаш не ги напуштил без оглед на времето, местото и возраста се народните песни и ора. Сценската изведба на народната музика создава нови културни перспективи. Токму со овој фестивал, се отвора можност за презентација на изворни и автентични содржини, рече Никола Ѓурѓај, претседател на МД „Илинден“.

Тој посочи дека фестивалот не само што се одржа за првпат, туку за првпат една ваква манифестација е подржана од страна на албанското Министерство за култура до кое упати голема благодарост за подршка, со убедување дека подршката ќе продолжи и фестивалот ќе стане традиционален.

Овој значаен културен настан за Македонците во Албанија го поздрави Еранда Бедали, преставничка на албанското Министерството за култура, која ја нагласи определбата на Владата на премиерот Еди Рама за подршка на активностите на припадниците на етничките заедници во негувањето и заштитата на нивниот национален идентитет, култура и традиција.

Со посебно внимане настанот го проследија и Атина Ничоска, советник во Амбасадата на Република Северна Македонија во Република Албанија и Арманда Хиса, директорка на Националниот центар за фолклор на Албанија.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

scroll to top