Научната и уметничка визита на МАНУ почнува со лингвистичка работилница

.jpg
Истражувачкиот центар за ареална лингвистика при МАНУ од денеска до 29 јуни во Куќата на Уранија во Охрид организира лингвистичка работилница во рамки на манифестацијата „Научна и уметничка визита 2019“.
На работилницата ќе се разгледуваат методите на обработка на дијалектни атласи, теоретските и методолошките поставки на дијалектолошките истражувања, современата состојба на македонските дијалекти, а ќе се дискутира и за концепцијата за изработка на дескриптивна граматика на македонскиот јазик.
Научната и уметничка визита која е во рамки на летните активности на МАНУ опфаќа научни средби, изложби и промоции на членовите и центрите на Академијата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

scroll to top