Македонскиот јазик и официјално во НАТО како “Macedonian” за прв пат

4B9D47E3-5FE4-4657-B352-F5758E377408.jpeg

За прв пат Македонскиот јазик во НАТО алијансата е именуван како “Macedonian”.

Сите документи на алијансата околу нашата земја сега го соддржат официјалниот јазик на земјава – како “Macedonian”, а не празно место како што беше случај претходните децении.

Веќе стануваат многу нешта појасни по стапувањето на сила на Преспанскиот договор, од македонскиот народ излезе како победник со оглед дека земјава е именувана како Северна Македонија наместо ФИРОМ, а нацијата Македонци кои зборуваат Македонски јазик.

Македонија ја започна процедурата за конечно пристапување кон НАТО. Се очекува уште 20-тина земји да го ратификуваат протоколот, а потоа земјава и официјално да добие право на глас на седниците на најмоќната алијанса во Светот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

scroll to top