Концерт на ансамблот „Танец“ во рамки на „Есенски музички свечености“

tanec.jpg

„Там дека има високи чардаци“ е насловен концертот со кој Ансамблот за народни игри и песни на Македонија „Танец“ ќе настапи вечер од 20 часот во Домот на Армијата. Концертот е во рамки на одбележувањето 70 години од основањето на „Танец“ и е дел од програмата на манифестацијата „Есенски музички свечености“ која ја организира Дирекцијата за култура и уметност-Скопје.

Концертот е вокално-инструментален и ќе настапат хорот и оркестарот на „Танец“, женската и машката вокална група на ансамблот и изведувачите: Габриела Новевска, Далибор Ѓошиќ, Драган Николовски, Елена Андоновска, Кирил Митоски, Сузана Спасовска, Гоце Цоневски, Петар Механџиски, Јана Ивановска-Илиоска, Кирил Спасеновски и Ристо Новевски.

Ансамблот „Танец“ е основан на 24 март 1949 година со основна цел да го собира, негува и уметнички да го надградува македонското фолклорно богатство – ората, песните, инструментите, обичаите и носиите и музичко-сценски соодветно да ги претставува во земјава и надвор од неа.

Во годината кога одбележува седум децении постоење „Танец“ имаше повеќе настапи пред домашната публика, а централниот роденденски концерт го одржа во мај во Националната опера и балет.

– Во оваа јубилејна година, „Танец“ се претстави на многубројни сцени, дома и надвор, а специјално за публиката на „Есенски музички свечености“ подготви атрактивна програма со прекрасни песни од македонската фолклорна традиција. Ќе настапи целиот вокално-инструментален ансамбл и неговите бројни солисти, кои филигрански ќе ги исполнат песнопојните бисери од нашата богата народна ризница, соопшти Дирекцијата за култура и уметност-Скопје. 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

scroll to top