Кина годинава ќе работи на укинување на визниот режим со Македонија

.jpg

Зајакната еконсмска соработка, трговија но и  и  воспоставување безвизен режим мегу двете земји, најавува кинескиот амбасадор во земјава. Џанг Ѕуо посочува дека со визната либерализација ке се зголеми бројот  на кинеските  туристи во  Македонија, а со самото тоа и девизниот прилив во земјава.

Освен во  туризмот, кинескиот амбасадор гледа шанси  за подобра сорбаотка во сферата на земјоделството, културата и животната средина. Засега најдобро се одвива трговската размена , која минатата година достигна 650 милиони долари, со што Кина останува најголемиот трговски партнер на Македонија надвор од Европа. Како голема сила  Кина е заинетерсирана за стабилноста во европски и светски рамки. Амбасадорот посочи дека конфликтите во светот треба да се решаваат со мудрост,  а не со употреба на сила. Според него, тензиитесо  Иран може да се надминат сио дијалог и почитување на мегународното право.

Амбасадорот истакна дека Кина е дел од мегународните наопри за сузбивање на тероризмот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

scroll to top