ЕФА ја повика Грција да ги почитува правата на Македонците

efa-logo-300x157.jpg

Европската слободна алијанса ја потсетува на Европската комисија својата должност да обезбеди почитување на правата на малцинствата во Грција, бидејќи е гарант на Повелбата за фундаментални права на ЕУ. Во оваа смисла, ЕФА го жали фактот дека ниту европските институции ниту грчката влада не презеле значителна политичка акција за справување со континуираните повреди на правата што ги засегаат македонските и турските заедници во земјата.

Во писмо до заменик-претседателот на Европската комисија, Франс Тимерманс, од 26 октомври 2018 година, некои членови на Европскиот парламент од Европскиот парламент ги повикаа европските институции да преземат институционални и политички активности за да го спречат говорот на омраза и насилството врз македонското малцинство во Грција и гарантира враќање на правата на европските граѓани кои припаѓаат на малцинствата.

На 7 јуни 2019 година, комесарот за правда, Вера Журова, одговори на барањето на ЕФА, нарекувајќи “недостаток на општа моќ во однос на малцинствата”. Јоурова, исто така, наведува дека “земјите-членки треба да обезбедат почитување на нивниот уставен поредок и нивните обврски според меѓународното право”, и покрај тоа што Европската комисија е гарант за спроведување на Договорите на ЕУ и на Повелбата за фундаментални права во сите земји-членки .

Членовите на ЕФА одлучија да испратат писмо откако членовите на грчката екстремнодечна партија Златна зора водеа заплашувачка демонстрација која имаше за цел да инјектира страв и да го бојкотира годишниот културен настан на фолклорни македонски игри организиран од Виножито македонски политички партиски член ЕФА, во грчкиот град Лерин.

Деновите пред настанот, членовите на Виножито добија неколку закани кои беа пријавени на полициските власти, заедно со барање за заштита. Без оглед на огромното присуство на полицајци, членовите на Златна зора успеаја да го нарушат прославувањето на настанот и отворено изразија говор на омраза против луѓето што учествуваат во неа.

Како што укажува ЕФА, агресивните акции кон малцинствата во Грција станаа повторливи проблеми, кои не само што изгледаат како да се решаваат, но се чини дека ниту една политичка ниту судска власт не е решена, било да е тоа грчка или европска. Сепак, ЕФА ќе продолжи да ги брани правата на малцинствата во ЕУ заедно со нашите земји-членки, барајќи од европските институции и од земјите-членки да постапуваат одговорно и да ја заштитат различноста.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

scroll to top