Деветмина млади дел од петтото издание на „Родум од Македонија“

skopje-makedonija-300x200.jpg

Деветмина млади од САД, Канада и Австралија со македонско потекло ќе престојуваат во татковината во рамки на проектот „Родум од Македонија“ во чија реализација ќе бидат вклучени Македонскиот центар за меѓународна соработка и Обединетата македонска дијаспора – ОМД.

„Родум од Македонија“ се спроведува петта година и досега им овозможи на 23 млади од дијаспората кои имаат македонско потекло, да престојуваат во земјата на нивните предци и да си ги запознаат корените. Дел од нив вклученоста во овој проект ја нарекоа „неверојатно искуство“ што треба да го има секој млад човек со потекло од татковината.

За време на тринеделниот престој, учесниците ќе имаат пракса комплементарна на нивните академски цели, на нивната кариера или на нивните општи интереси и ќе живеат кај семејства домаќини. Примарната цел на „Родум од Македонија“ е младите Македонци во светот да го запознаат нивното културно наследство и да воспостават контакти и пријателства меѓу себе и со нивните врсници во држвава.

На прес-конференцијата во Скопје по повод почнувањето на овогодишниот проект, освен деветмината млади од САД, Канада и Австралија, ќе присуствува и Питер Далас, член на Советот на ОМД и иницијатор и еден од организаторите на овој проект.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

scroll to top