Тргнувајќи од почитувањето на елементарните демократски и цивилни начела неопходни за функционирање на едно невладино, граѓанско и непрофитабилно здружение, организационата инфраструктура на Матицата на иселениците ја сочинуваат:

Собрание на Матицата

 

Членови на Собранието на Матицата на иселениците од Македонија се:

 1. Иван Џо Петрески
 2. Ѓорѓи Тоновски
 3. Зоран Велковски
 4. Тони Димитриевски
 5. Јасмина Романова
 6. Бети Андреева
 7. Светислав Станковиќ
 8. Светислав Станковиќ
 9. Димитар Ивановски
 10. Софија Стефковска
 11. Златко Поповски
 12. Димитар Дангов
 13. Марјан Николовски
 14. Митрополит Австралиско Новозеландски г. Петар
 15. Тодор Петров
 16. Стојче Митревски
 17. Драган Романовски
 18. Марјан Поповски
 19. Наде Циркоска
 20. Вера Стојчевска Антиќ
 21. Јове Кекеновски
 22. Виолета Дангова
 23. Митрополит Повардарски г. Агатангел
 24. Славчо Петрески
 25. Ангелка Михајловска

 

Извршен одбор

 

Членови на Извршниот Одбор на Матицата на иселениците од Македонија се:

 1. М-р Иван Џо Петрески
 2. Проф. д-р Ѓорѓи Тоновски
 3. Зоран Велковски
 4. Митрополит Повардарски Агатангел
 5. М-р Златко Попоски
 6. Кирил Радески
 7. Светислав Станковиќ
 8. Софија Стефковска
 9. Тодор Петров
 10. Ангелка Михајловска
 11. Јове Кекеновски

Покрај овие организациони тела Матицата има петнаесетина локални клубови во сите поголеми урбани центри во Република Македонија (Скопје, Битола, Велес, Тетово, Струга, Охрид, Кичево, Ресен, Прилеп, Гевгелија, Штип, Радовиш…)