ИВАНОВ ОСТВАРИ СРЕДБА СО ОБАМА

ИВАНОВ ОСТВАРИ СРЕДБА СО ОБАМА

На маргините на лидерската конференција за Климата КОП21 која се одржува во Париз, претседателот Иванов оствари средба со претседателот на САД г. Барак Обама. Двајцата претседатели ...

300 НАБЉУДУВАЧИ НА ОБСЕ ЌЕ ГИ ПРЕБРОЈУВААТ ГЛАСОВИТЕ И ЌЕ ГИ СЛЕДАТ ИЗБОРИТЕ ВО АПРИЛ

300 НАБЉУДУВАЧИ НА ОБСЕ ЌЕ ГИ ПРЕБРОЈУВААТ ГЛАСОВИТЕ И ЌЕ ГИ СЛЕДАТ ИЗБОРИТЕ ВО АПРИЛ

300 набдлувучи на ОБСЕ  ќе ги следат изборите  и ќе ги пребројуваат гласовите во април, пишува оваа организација во нејзиниот последен извештај, што е 100-тина наблудувачи  повеќе  ...

ДНЕВНИТЕ ПОЛИТИКИ ПРЕДИЗВИКУВААТ ПРОМЕНЛИВИ АНКЕТНИ РЕЗУЛТАТИ

ДНЕВНИТЕ ПОЛИТИКИ ПРЕДИЗВИКУВААТ ПРОМЕНЛИВИ АНКЕТНИ РЕЗУЛТАТИ

Европската и евроатлантската перспектива на Република Македонија остануваат висок приоритет за македонските граѓани. Ова го покажуваат повеќето истражувања на јавното мислење што с ...

ОД ВОДАТА, ВЕТЕРОТ И ОД СОНЦЕТО ЌЕ ДОБИВАМЕ 28 ОТСТО ОД ЕНЕРГИЈАТА ВО 2030

ОД ВОДАТА, ВЕТЕРОТ И ОД СОНЦЕТО ЌЕ ДОБИВАМЕ 28 ОТСТО ОД ЕНЕРГИЈАТА ВО 2030

Уделот на обновливите извори на енергија во вкупната енергетска потрошувачка во Македонија до 2020 година треба да достигне 21 отсто, до 2015 - 25 отсто, а до 2030 година 28 отсто. ...

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА ВО САМОБОР

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА ВО САМОБОР

Познато е дека Македонците и Хрватите ги поврзуваат децении на искрено пријателство и соработка. Во оваа приказна посебно место зазема градот Самобор, Хрватска, каде што Кочо Рацин ...

МАРКО KИТЕВСКИ СО ОТКРИТИЕ ЗА „СЕРДАРОТ“: ПРЛИЧЕВ СЕ ИНСПИРИРАЛ ОД СЛАВАТА, А НЕ ОД ПЕСНИТЕ ЗА KУЗМАН KАПИДАН

МАРКО KИТЕВСКИ СО ОТКРИТИЕ ЗА „СЕРДАРОТ“: ПРЛИЧЕВ СЕ ИНСПИРИРАЛ ОД СЛАВАТА, А НЕ ОД ПЕСНИТЕ ЗА KУЗМАН KАПИДАН

Поемата „Сердарот“ на Глигор Прличев е инспирирана од славата, а не од песните кои за Kузман Kапидан се пееле во времето кога е пишуван епот, тврди фолклористот Марко Kитевски. Во ...

ИЗЛОЖБА ЗА САКРАЛНИТЕ ОБЈЕКТИ И РУРАЛНАТА АРХИТЕКТУРА ОД ВЕЛЕШКИОТ РЕГИОН

ИЗЛОЖБА ЗА САКРАЛНИТЕ ОБЈЕКТИ И РУРАЛНАТА АРХИТЕКТУРА ОД ВЕЛЕШКИОТ РЕГИОН

Во ликовниот салон во Велес, утревечер ќе се отвори изложба на фотографии/постери на сакралните објекти и руралната архитектура од велешкиот регион, денес поделени во трите општини ...

© 2012 Матица на иселниците од Македонија - Сите права ги задржува МИМ

Scroll to top