You Are Here: Home » Колумни / Дебати

КАДЕ Е ГРАНИЦАТА НА ОДРЖЛИВ ЈАВЕН ДОЛГ

Откако најновите податоци на Министерството за финансии покажаа дека јавниот долг на Македонија достигнал 4,224 милијарди евра, или 47 отсто од бруто-домашниот производ, повторно се актуелизира темата околу висината на задолженоста. Каде е границата на прифатлив и одржлив јавен долг за државава и како Македонија ќе ги отплаќа ратите што ќе достасуваат во наредниот период. „Утрински“ ги пренесува размислувањ ...

Прочитај повеќе

ВЛАХОВ МИЦОВ: ЏАБЕ СЕ ТРОШИ НАЦИОНАЛНАТА ЕНЕРГИЈА

Веќе 25 години енергијата на македонскиот народ се троши без никаква корист и за самиот народ и за македонската држава. Мала земја по територија и население мора да ги користи вешто и природните ресурси и интелектуалниот потенцијал на луѓето. Наместо тоа, денес надвор од Република Македонија живеат повеќе Македонци отколку во самата држава. Причините за незапирливата македонска емиграција /повеќето млади лу ...

Прочитај повеќе

ГРЧКОТО МИНАТО ЈА КОЧИ МАКЕДОНСКАТА ИДНИНА

Минатиот месец, американскиот потпретседател Џо Бајден изјави дека Црна Гора најверојатно ќе добие покана во НАТО на самитот во Варшава во јули в година ако бидат исполнети два услова: ако поддршката од јавноста се зголеми (во моментот е околу 33 отсто) и ако се спроведат дополнителни реформи. Она што тој веројатно го знае, но не го кажа е дека јавната поддршка за членство во НАТО во Македонија продолжува д ...

Прочитај повеќе

СЕЌАВАЊЕ НА ЧЕРЧИЛ ВО МАКЕДОНСКОТО СОБРАНИЕ

Почитувани пратеници, колеги дипломати, претставници на медиумите. Би сакал да го разбудам духот на еден од гигантите на дваесеттиот век. Постигнувањата на овој човек се одбележани со многу статуи и имиња на улици низ светот, вклучително и овде во Скопје. Ако застанете на брегот на Вардар и погледнете кон Министерството за надворешни работи, ќе ја видите несомнено фигурата на Винстон Черчил, со пура во рака ...

Прочитај повеќе

БЕЗ ЗАПАДЕН БАЛКАН, ЕУ НЕ Е КОМПЛЕТНА

Дваесет години по војните на Западен Балкан, регионот е мирен и сите држави во него се стремат да станат земји-членки на ЕУ. Сепак, постигнатиот напредок не треба се земе здраво за готово. Стабилноста на регионот се' уште се потпира врз несигурни темели и во голема мера зависи од поддршката на Европската унија. Очекувањата за членство во ЕУ досега беа единствен најважен поттик за имплементацијата на тешките ...

Прочитај повеќе

АПАТРИОТИЗМОТ КАКО АНТИМАКЕДОНИЗАМ НА ДЕЛО!

Иста матрица иста политика, во прогресија, но што да се очекува од партија чиј лидер јавно декларира дека не им приличи патриотизмот и треба да живееме како зомби без име со свиткана кичма. Кога ќе прочиташ пак, како некои медиокритети им ја впишале генезата на партијата во Статутот, како правни наследници на СКМ, СКЈ, КПМ, КПЈ се' до Социјалистичката работничка партија на Југославија (комунисти) формирана ...

Прочитај повеќе

ПРЖИНО ЌЕ ЈА ИСПРЖИ МАКЕДОНИЈА

Пред две години во поговорот на мојата книга „Држава како се гради и брани“ напишав: „Откако стана јасно дека Унијата нема да ја прими Македонија под нејзиното уставно име (идентитет), Меморандумот за членство во ЕУ прифатен од македонскиот парламент означува готовност за капитулација и тоа од сите политички сили. Зад идејата за единство во врска со тоа прашање се крие стравот дека еден ден ќе им биде побар ...

Прочитај повеќе

ИМЕТО НА ДРЖАВАТА СЕ СОСТОИ САМО ОД ЕДЕН И ЕДИНСТВЕН ЗБОР – ЗБОРОТ МАКЕДОНИЈА

Македонија нема сложено или композитно име составено од два или повеќе збора! Македонија нема име за внатрешна употреба и име за надворешна употреба! Македонија нема име за дома и меѓународно име за светот! Акронимот "поранешна Југословенска Република Македонија" (The former Yugoslav Republic of Macedonia) од 8 април 1993 година не е име за меѓународна употреба, туку времено обраќање за државата Македонија ...

Прочитај повеќе

Не си играјте со името на Македонија!

Нешто многу сериозно не е во ред во Македонија, кога на една таканаречена лидерска средба на македонско-албанските партии, Мендух Тачи открива еден нов и неочекуван момент во кој се дознава дека една од причините за неуспехот на средбата е проблемот со името. За кое Име се работи? За името на Македонија?! Од каде пак сега тоа станува тема за разговор помеѓу завадените лидери? Зошто за овој нов момент слушам ...

Прочитај повеќе

Македонија има меѓународна поддршка од АСНОМ до денес

Меѓународните дипломатски пораки и активности упатени до една земја треба да се примаат со големо внимание и крајна сериозност, а тоа особено се однесува на Република Македонија. Сме добивале различни пораки и околу нас се одвивале разни дипломатски активности. Сега ќе се види дали научивме од сопственото и од искуството на многу земји од опкружувањето, но и од земјите кои пред нас ги минаа нивните транзици ...

Прочитај повеќе

© 2012 Матица на иселниците од Македонија - Сите права ги задржува МИМ

Scroll to top