You Are Here: Home » Вести

Односите меѓу Македонија и Србија се стабилни

Интервју на Заменик-претседателот на Владата на Република Македонија и министер за надворешни работи, Никола Попоски за Магазинот Српска Економија Заменик-претседателот на Владата на Република Македонија и министер за надворешни работи Никола Попоски оцени дека регионалната соработка има голем потенцијал. Македонија со интензивен економски развој го обезбеди 6. место во извештајот „Дуинг Бизнис“ на Светскат ...

Прочитај повеќе

По СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ го предава македонскиот народ и држава

Уште во 2010 година писателот Блаже Миневски го објави романот „Свирци“, во кој преку симболичен Оркестар за погреби  во состав:  зурлаџијата (Киро Глигоров), шупелкарот (Бранко Црвенковски), тамбурашот (Љубчо Георгиевски), тапанарот (Никола Груевски) и свирачот на дудук (Зоран Заев), видовито го оцрта крајот и погребот на македонската држава. Да биде уништена цела држава за 26 години е голема работа и напо ...

Прочитај повеќе

МАКЕДОНСКА ЗАЕДНИЦА ВО ШВАЈЦАРИЈА: ПРОТЕСТ ЗА УНИТАРНА МАКЕДОНИЈА ПРЕД ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ВО ЖЕНЕВА!

24 февруари 2016 година, Женева, Швајцарија - Македонците во Швајцарија на 26 февруари 2017 година (недела) со почеток во 12 часот, ќе одржат мирен протест на плоштадот пред зградата на Обединетите Нации во Женева. Организатори на мирниот протест се органиазциите “Рефрама“ од Женева, Македонското друштво “Александар Македонски“ од Ивердон, органиѐцијата “Македонска Дијаспора“ од Лозана и Македонското училиш ...

Прочитај повеќе

Софиски антимакедонски акорди

Антимакедонизмот е патентиран како бугарска национална доктрина, која еден век се усовршува, без разлика што од медицински аспект анализирана, ги содржи сите симптоми на класична ступидарија. Кога ќе се каже „бугарската“ човек несакајќи се вовлекува во непријатна позиција, одредена карактеристика да ја воопшти и да ја прикачи на сите припадници на тој наш источен сосед. Уште повеќе ако таа е со негативна ко ...

Прочитај повеќе

Седумдесетти роденден на Друштвото на писателите на Македонија

Друштвото на писателите на Македонија денеска одбележува 70 години постоење. На денешен ден во 1947 година ДПМ е формирано како професионално здружение на писателите од Македонија од страна на: Васил Иљоски, Блаже Конески, Ристо Крле, Славко Јаневски, Владо Малески, Димитар Митрев, Иван Точко и Ацо Шопов. За прв претседател на ДПМ бил избран Блаже Конески. Македонската писателска асоцијација има 540 членови ...

Прочитај повеќе

ВЛАХOВ-МИЦОВ МУ ПИША НА ИВАНОВ: Имате обврска да не им давате мандат на партии што се спремаат за уништување на државата

Според него, моментално претседателската институција во Република Македонија е последната препрека пред уништувањето на македонската држава Професорот Стефан Влахов-Мицов испрати писмо до претседателот Ѓорге Иванов во кое нагласува дека шефот на државата е должен да го штити Уставот и дека по ниедна цена не смее да им дава мандат на индивидуи и партии што се спремаат за уништување на македонската држава. Сп ...

Прочитај повеќе

Колумна на Сотир Костов: Државници, напред! Лажговци – стоп!

Измамници и лаги во политиката Kаква е оваа ситуација? Ова веќе не го бидува. Нешто мораме да менуваме. За државник кој најдоследно го спроведува(не го толкува) Уставот на Република Македонија, и ја спасува државата од разни домашни прекројувачи на територии, преуредувачи на уставниот систем, од луѓе кои по секоја цена сакаат да ја приграбат власта, а не го добиле мнозинството од граѓаните – значи за Ѓорге ...

Прочитај повеќе

Нема мандат за уништување на Македонија

Неслучајно Уставот дава широки ингеренции на Претседателот при создавањето на Владата. Според чл. 90, Претседателот има обврска да го даде мандатот на партијата, која има мнозинство во Собранието, но според член 84 „Претседателот на Република Македонија го определува мандаторот за состав на Владата на Република Македонија“. Каква улога има Претседателот на Република Македонија? Член 79 од македонскиот Устав ...

Прочитај повеќе

Хан в четврток во Скопје

Комесарот за преговори за проширување на Европската унија, Јоханес Хан, во четврток доаѓа во Република Македонија, во време кога во земјата се водат разговори за формирање на Влада по парламентарните избори на 11 декември минатата година. Oд канцеларијата на Хан потврдија дека еврокомесарот ќе биде во Скопје на 9-ти овој месец за да учествува на министерскиот состанок посветен на енергетиката во рамки на пр ...

Прочитај повеќе

Меѓународна конференција за климатски промени во Скопје

Стимулирње трансфер на знаење и соработка за критички прашања поврзани со климатските промени  е целта на „Третата меѓународна конференција за климатски промени“ која денеска ќе биде отворена на ФОН Универзитетот во Скопје во организација на проектот на УСАИД за општински стратегии за климатски промени, спроведуван од Милиеуконтакт Македонија. На конференцијата предвидено е да се обратат директорот на Мисиј ...

Прочитај повеќе

© 2012 Матица на иселниците од Македонија - Сите права ги задржува МИМ

Scroll to top