22 издание на манифестацијата „Денови на браќата Миладиновци“ во Хрватска

7-720-.jpg

22 издание на „Денови на браќата Миладиновци“ почнува денес во Осиек, Хрватска под наслов: „Две татковини-Двије домовине“.
Во Oсиек во чeтвртoк, (23 мај 2019 година) 16,00-17:00 Приjaтнa срeдбa co поетoт… – македонско-хрватски поетски поврзувања Студиска читална во Градската универзитетска библиотека Осиек (Европска авенија 24) Љерка Тот Наумова „Невидлива врата“, добитничка на наградата „Книжевен мост“ за 2018 година од страна на Друштвото на писателите на Република Македонија Средбата ја води: Јагода Тренеска Цветичанин, проф.
Ѓаково – петок, 31 мај 2019 година 14:00-15:00 Полагање на венци на гробовите на Македонците загинати во II Светска војна – с. Будровци
16:00-17:00 Полагање венци на гробот на бискупот Ј. Ј. Штросмаер – Крипта на катедралата Св. Петар 17:00-19:00 Игра на ноти и зборови: македонска музичко-поетска вечер Свечена дворана Флорентина (Франкопанска 1а) Kирил Наумов, виолина и Славен Баторек, клавир – концерт Зоран Анчевски, претставување на книгата „Небесна пантомима“ Aвторот е добитник на наградата Браќа Миладиновци за 2018 година за најдобро поетско остварување на македонски јазик на Струшките вечери на поезијата Претставувањето го води: Mирко Ќуриќ, проф.
19:00-20:00 Заеднички концерт: MKД Браќа Миладиновци, Осиек и КУД Зора, Пишкоревци Плоштад Штросмаер, Ѓаково
Oсиек – сабота, 1 јуни 2019 година 11,00-12:00 Kога поезијата зборува… – македонско-хрватски поетски поврзувања Kнижара Нова, Oсиек (Плоштад A. Старчевиќ) Зоран Анчевски „Небесна пантомима“, добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ 2018 година во рамките на фестивалот Струшки вечери на поезијата Претставувањето го води:: Јулијана Младеновска-Тешија, мр.сц.
18:00-19:00 Македонски поетеси во Хрватска: Милена Златеска (Пула) и Мирјана Мајиќ (Задар) MKД „Браќа Миладиновци“ (Трпимирова 1ц) Претставувањето го водат: Maja Јовановски (наставничка) и учениците по македонски јазик
Покровители на манифестацијата: Совет за национални малцинства на Република Хрватска – Град Ѓаково – Водовод Осијек.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

scroll to top