Народна банка оцени дека има поволни поместувања во економијата

1200px-Skopje_X124.jpg

Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на седницата вчера одлучил каматната стапка на благајничките записи да остане на истото ниво од 2,25 проценти поради поволните поместувања во економијата.

„Во однос на најновите макроекономски показатели, по релативно солидниот раст на економијата во 2018 година, досега расположливите високофреквентни показатели за економската активност во првото тримесечје на 2019 година упатуваат на натамошни поволни поместувања во економијата, видливи преку забрзаниот раст на индустријата и трговијата, при истовремен натамошен, но поумерен раст кај градежништвото“, се вели во соопштението на Народна банка.

Во април има солиден месечен прираст кај вкупните депозити, кој во еден дел произлегува од растот на штедењето на домаќинствата, како и на растот на корпоративните депозити. На кредитниот пазар, во април продолжил месечниот раст на кредитите, при раст на кредитирањето и на домаќинствата и на корпоративниот сектор.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

scroll to top