Македонски кардиохирург предавач на Европскиот васкуларен курс во Мастрихт

petar-risteski.jpg

Во периодот од 8 до 10 март се одржа 24. европски васкуларен курс во Холандија, каде што беа презентирани најновите достигнувања во кариохирургијата. По покана на претседателот на конгресот, професор доктор Мишел Јакобс, предавање одржа и доктор Петар Ристески за минимално инвазивен третман на опсежна аорта и на аортниот лак.

Во рамките на конгресот, д-р Ристески им изведе обука на кариохирурзи, учесници на конгресот, за оперативниот третман со оваа нова иновативна и оперативна техника.

„Ваквите настани се одлична можност за размена на знаења и искуства меѓу кардиоваскуларните хирурзи од разни страни на светот, како и можност за примена на нови технологии, методи и техники во решавање на најкомплексните проблеми од областа на кариоваскуларната хорургија“, рече доктор Ристески.

Ристески е македонски кардиоваскуларен хирург, кој веќе 15 години работи на Клиниката за таракална и кардиоваскуларна хирургија при универзитетот „Џон Волфганг Гете“ во Франкфурт, Германија. Од 2015 година тој е шеф на оддел за аортна хирургија.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

scroll to top