Кампањата почнува на 23 март, кандидатите за пратеници ќе се знаат до 12 март

DIK.jpg

До 12 март на полноќ ќе бидат познати кандидатите за пратеници кои политичките партии ќе ги кандидираат за парламентарните избори што треба да се одржат на 12 април оваа година. Според роковникот на Државната изборна комисија, кој беше утврден на синоќешната седница, ова е крајниот рок до кога партиите ќе треба да ги достават изборните листи за шесте изборни единици.

Изборната кампања која трае 20 дена, според роковникот на ДИК ќе започне на 23 март, а завршува на 10 април на полноќ.

Најдоцна десет дена од распишувањето на изборите, ДИК треба избирачкиот список да го стави на јавен увид во своите подрачни одделенија и месни канцеларии. Јавниот увид трае 15 дена, почнувајќи од 26 февруари, се до 11 март. Во овој период граѓаните можат да ги достават барањата за промена на податоците во Избирачкиот список.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

scroll to top