Гувернерката на Народната банка на конференција на Европската комисија

1-7.jpg

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, вчера, во Виена, учествуваше на конференцијата „Гледајќи назад, гледајќи напред“ организирана по повод 15-годишнината од првиот бран на проширување на Европската Унија кога во неа пристапија единаесет земји од Балтикот, Централна и Југоисточна Европа (ЦЈЕ). Во рамките на панел-дискусијата посветена на финансиската интеграција, Ангеловска-Бежоска особено се осврна на развојот и карактеристиките на финансискиот сектор на земјава.

„Нашиот финансиски систем, како и системите во другите земји од ЦЈЕ, е во голема мера поврзан со европскиот финансиски систем, што се согледува преку значителното учество во сопственоста од страна на европски банки. Релативно високиот степен на финансиска интеграција донесе значајни придобивки за нашата економија, како што се пристапот до надворешни извори за финансирање за поддршка на растот, поголемата понуда на финансиски производи за населението и корпоративниот сектор, со што се поттикнуваат и штедењето и кредитирањето, како и трансферот на финансиски ноу-хау“, посочи таа.

Гувернерката го истакна и високиот степен на усогласеност на домашната регулатива за банкарскиот систем со европската регулатива, што придонесува за стабилноста и отпорноста на нашиот банкарски систем и истовремено создава услови за натамошна финансиска интеграција, што е особено значајно во контекст на нашата стратешка определба да бидеме дел од европското семејство.

Оваа значајна конференција ја организираат Центарот за европска политичка стратегија на Европската комисија, кој е под директна надлежност на претседателот на ЕК, Жан-Клод Јункер, и Генералниот директорат на ЕК за економски и финансиски прашања. ЕК има цел на едно место да собере истакнати носители на политики и експерти од Европа, високи претставници на меѓународни и европски институции, како и претставници на приватниот сектор и на академската заедница за да се анализираат искуствата и влијанијата од епизодата на проширување на ЕУ од 2004 година во контекст и на идните предизвици за Европа и нејзината економија. На конференцијата, вчера, се разговараше за влијанието на членството во ЕУ врз реформите и макроекономските политики и врз финансиската интеграција во регионот, како и за значењето на членството во ЕУ за забрзување на конвергенцијата на економиите, при што се разгледа улогата на трговијата, инвестициите, финансиската интеграција и институционалните канали. Истовремено, во дискусиите големо внимание им се посвети и на начините на кои членството во ЕУ може да помогне преку промовирањето стабилно макроекономско окружување и подлабока и побезбедна финансиска интеграција.

Меѓу учесниците, Ангеловска-Бежоска е единствениот висок претставник на централна банка на земја што сѐ уште не е членка на ЕУ. На панел-дискусијата на која учествуваше таа акцентот беше ставен на состојбата во сферата на финансиите и банкарството во земјите од регионот на Централна и Источна Европа, како и во балтичките земји пред и по проширувањето на ЕУ. Притоа се разговараше и за најновите случувања, предизвиците и можностите во иднина.

Ангеловска-Бежоска во Виена оствари и билатерални средби со високи претставници на Европската комисија, како и со своите европски колеги и со претставниците на меѓународните институции и на академската заедница. Денес, конференцијата „Гледајќи назад, гледајќи напред“ продолжува во Братислава, каде што во дискусиите вниманието ќе биде насочено кон инвестирањето во човечкиот капитал и кон иднината на конвергенцијата и проширувањето на ЕУ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

scroll to top