МАКЕДОНСКАТА ФХ3Х ВО ТРКА ЗА ОСКАР

МАКЕДОНСКАТА ФХ3Х ВО ТРКА ЗА ОСКАР

Академијата за филмска уметност и науки ја објави листата на 10 филмови кои влегуваат во потесниот избор за номинација за Оскар за визуелни ефекти за 2014. Меѓу 10-те номинирани, н ...

ИЗЛЕЗЕ 1.500 БРОЈ НА АВСТРАЛИСКО-МАКЕДОНСКИОТ НЕДЕЛНИК „ДЕНЕС“

ИЗЛЕЗЕ 1.500 БРОЈ НА АВСТРАЛИСКО-МАКЕДОНСКИОТ НЕДЕЛНИК „ДЕНЕС“

Неделниот весник „Today-Денес" од Мелбурн го издаде јубилејниот 1.500-ти број или безмалку 25 години непрекинато излегување. „Нашата судбина е нашиот јазик и денес нема да најдете ...

ПЕТ ПРАШАЊА НА КОИ ИВАНОВ ТРЕБА ДЕНЕСКА ДА ОДГОВОРИ

ПЕТ ПРАШАЊА НА КОИ ИВАНОВ ТРЕБА ДЕНЕСКА ДА ОДГОВОРИ

Претседателот Ѓорге Иванов денеска ќе го има своето шесто годишно обраќање, но прво во неговиот втор мандат и првпат пред осмиот состав на македонскиот парламент. Денешната слика в ...

ГРУЕВСКИ: НОВА ИНВЕСТИЦИЈА ВО ПРИЛЕП, МОЖНОСТ ЗА 1.000 ВРАБОТУВАЊА

ГРУЕВСКИ: НОВА ИНВЕСТИЦИЈА ВО ПРИЛЕП, МОЖНОСТ ЗА 1.000 ВРАБОТУВАЊА

Американската компанија „Гентерм“ ќе инвестира во капацитет за индустриски производи во Прилеп каде најавува можност за вработување на 1.000 лица. Инвестицијата ја најави денеска п ...

ВЛАДИМИР ВАСИЛЕВСКИ-ЧЕТКАР: УРБАНА УБАВИНА ШТО ЛЕСНО ЗАВЕДУВА, А ТЕШКО СЕ ОСВОЈУВА

ВЛАДИМИР ВАСИЛЕВСКИ-ЧЕТКАР: УРБАНА УБАВИНА ШТО ЛЕСНО ЗАВЕДУВА, А ТЕШКО СЕ ОСВОЈУВА

Њујорк е едно од најуникатните места на планетата и би рекол дека не потсетува ниту на Америка ниту на Европа, туку на целиот свет во мало. Што да кажам - станува збор за вистински ...

РОМАНОТ „ГОЛЕМАТА ВОДА“ НА ЧИНГО ЈА ДОБИ НАГРАДАТА „ПРИ НОКТУРН 2014“

РОМАНОТ „ГОЛЕМАТА ВОДА“ НА ЧИНГО ЈА ДОБИ НАГРАДАТА „ПРИ НОКТУРН 2014“

Романот „Големата вода“ од Живко Чинго, кој е преведен на француски јазик од Марија Бежановска, ја доби наградата „При ноктурн 2014“. Наградата и' беше врачена на Бежановска на све ...

ТУРЧИНКА СЕ БОРИ ДА СИ ЈА СПАСИ МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА

ТУРЧИНКА СЕ БОРИ ДА СИ ЈА СПАСИ МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА

На 30 јануари, 1923 година, по завршувањето на тригодишната војна, Грција и Турција ја потпишаа Kонвенцијата за размена на турска и грчка популација во Лозана, Швајцарија, првиот м ...

© 2012 Матица на иселниците од Македонија - Сите права ги задржува МИМ

Scroll to top